2021-01-25 08:41:33• hírek • Bede Emőke

Rossz döntések sora miatt ülhet a vártnál tovább börtönben egy Iași megyei férfi

Hiába szeretett volna előbb szabadulni a két ügyben is szabadságvesztésre ítélt férfi, a bíróság más képlet alapján számolt, így C. Cristian újabb két év börtönnel néz szembe.

A történet még 2012. május 13-án kezdődött, amikor is a szóban forgó személy ittasan, jogosítvány nélkül bukott le egy közúti ellenőrzésen – tudósít a Ziarul Evenimentului. Az ügyben büntetőeljárást kezdeményeztek, viszont ez a férfit különösebben nem foglalkoztatta, újra volán mögé ült, így nem csoda, hogy 2014. június 26-án ismét megfogták a rendőrök.


Tartva attól, hogy ez alkalommal tényleg börtönbe küldik, Cristian december 23-án - eleget téve a hatóság által küldött idézésnek - megjelent a hely rendőrkapitányságon. Nem érkezett azonban üres kézzel, ugyanis mintegy 700 eurónyi kezőpénzzel próbálta meg rávenni a vele szemben eljáró egyenruhást, hogy aktáját ne továbbítsa az ügyészségnek, mi több, próbálja meggyőzni az illetékes ügyészt arról, hogy egy kis rásegítés fejében találjon kedvezőbb megoldást. A rendőr viszont hajthatatlan volt: amellett, hogy kategorikusan visszautasította a pénzt, újabb büntetőeljárást is indított a férfi ellen megvesztegetés és befolyás vásárlása miatt.


Két hónappal később, 2015. február 16-án Răducăneni bírósága a korábban említett közúti bűncselekmények ügyében kimondta az ítéletet: két év kilenc hónapnyi börtön – felfüggesztve. Cristian tehát első körben megúszta a börtönt, viszont 2017. április 1-én a Jászvásári Törvényszék a megvesztegetési ügyben is ítéletet hirdetett: három év öt hónap letöltendő szabadságvesztés.


Mivel azonban a férfi idő közben elhagyta az országot, európai szintű letartóztatási parancsot adtak ki ellene. 2017. május 16-án a szlovén rendőrség elfogta a körözöttet, majd három hét múlva át is adták a román hatóságoknak. Cristian bekerült a jászvásári börtönbe, viszont ez úttal sem volt maradása: benyújtotta fellebezését, kérve a büntetés végrehajtásának felfüggesztését, és meglepő módon 2018. február 22-én a bíróság az ő javára döntött.


A fiatalember ezt követően két és fél évig élvezhette a szabadságot, viszont úgy tűnik, a ledolgozott közmunkaórákkal kapcsolatban valamit igencsak elszámolt, hiszen Răducăneni bírósága 2020 augusztusában visszavonta korábbi, a büntetés felfüggesztésére vonakozó döntését. Ennek nyomán Cristian ismét börtönbe került – ez alkalommal Szatmárnémetiben. A rossz döntések sorozata azonban ezzel még nem ért véget, hiszen – abban a reményben, hogy hamarabb szabadulhat – december 15-én a fiatalember kérelmezte, hogy az ügyeiben kapott büntetéseket vonják össze. Úgy tűnik, Cristian azonban ismét rosszul matekezett, hiszen az elmúlt héten megérkezett a számára mégsem olyan örvendetes döntés: az előzetes számításoknál két évvel többet, mintegy 4 év 7 hónapot kell majd börtönben töltenie, melyből még azokat a rövid időszakokat sem vonták le, melyeket a szlovén, a szatmári és a jászvásári börtönben töltött el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: